Organisatie - Arbitrage

Ons 'fluit-beleid': iedereen aan de bak..

Het motto van HCOB is met elkaar, voor elkaar en van elkaar. Dat betekent ook dat je als lid, of als ouder van een jeugdlid, wordt gevraagd wat terug te doen voor de club. We zijn immers een vereniging, we moeten het samen voor elkaar krijgen. Dat betekent dat je zelf lekker kan hockeyen en dat we ook verwachten dat je een steentje bijdraagt aan het plezier van je clubgenoten. En daar komt best veel bij kijken. 

Zo is het ook voor het goed verlopen van een wedstrijd fijn als er scheidsrechters zijn. Voor de wedstrijden vanaf de D is het zelfs verplicht vanuit de bond om scheidsrechters aan te wijzen. Dat betekent dat er ieder weekend bij HCOB wel zo'n 30 scheidsrechters in de benen moeten. Een hele organisatie. Daarom hebben we afgesproken met elkaar dat alle leden vanaf 15 jaar een scheidsrechtersdiploma moeten halen en ingezet worden als scheidsrechter bij andere wedstrijden. Zo maken vele handen licht werk! 

Ieder jaar organiseert de scheidsrechterscommissie een opleiding voor nieuwe scheidsrechters. Iedereen die net lid is en nog geen kaart heeft of 15 jaar is geworden wordt uitgenodigd. Maar als u als ouder ook een steentje wil bijdragen door af en toe te fluiten: meldt u dan bij [email protected] en we nodigen u ook graag uit om een cursus te volgen. De arbitrage cursus gaat via een e-learning programma, maar er is ook nog een avond waarop je vragen kunt stellen en lastige situaties worden besproken. Als je slaagt krijg je een scheidsrechterskaart en een eigen fluit :) Als je niet slaagt wordt je ingezet op wedstrijden waar geen gediplomeerde scheidsrechter voor nodig is. Je komt dus niet onder het fluiten uit door het diploma niet te halen... Ben je nog geen 15 jaar, maar wil je toch graag naar de cursus: je bent van harte welkom!

Verder is het fluiten net als fietsen: al doende leer je! De eerste keren zorgen we dat je samen met een ervaren scheidsrechter fluit of dat er iemand meekijkt: zo leer je het snelst. En we houden met de planning rekening met het niveau van de wedstrijd en de scheidsrechter.

Een paar weken van te voren wordt de planning gemaakt voor de scheidsrechtersindeling. Je ontvangt een mail over die indeling. Kun je niet: dan moet je zelf een vervanger regelen door te ruilen met iemand anders. Lukt dat ook niet: er is een bescheiden pool van jeugdscheidsrechters die tegen een kleine vergoeding de beurt van je over wil nemen. Via [email protected] kun je de contactgegevens van die scheidsrechters opvragen.

Als je niet komt opdagen voor een fluitbeurt dan volgen er sancties. Er is namelijk niets zo vervelend als dat er 22 enthousiaste hockeyers op het veld klaar staan en de scheidsrechter komt niet opdagen zonder iets te laten horen. Helaas gebeurt dat nog te vaak, daarom hebben we strenge regels gemaakt die die situaties. 

Heb je vragen over ons beleid? Vraag het aan [email protected]. Wil je graag een kaart halen? Graag! Meld het ook op [email protected]. Voor meer info: zie hierna onze formele regeling, vastgesteld in de algemene ledenvergadering van 15 november 2011


Regeling scheidsrechters HCOB - 2011, vastgesteld in onze ALV an 15 november 2011

 
Verplichting om een scheidsrechterkaart halen 
  1.  Van de leden vanaf de leeftijd van 15 jaar wordt verwacht dat ze binnen het verenigingsjaar waarin ze 15 worden in het bezit komen van een scheidsrechterskaart. Er worden twee scheidsrechters-cursussen per jaar georganiseerd en de spelers kunnen aan één van deze cursussen meedoen. 
  2. Voor senioren die wedstrijden spelen geldt dat ze - indien ze geen kaart hebben op het moment van lid worden - één jaar de tijd krijgen om hun kaart te halen. Zij kunnen zich opgeven voor één van de twee cursussen die jaarlijks gegeven worden. 
  3. Geen kaart halen binnen dat jaar betekent risico op uitsluiting van spelen in het volgende competitiejaar. Indeling fluitbeurten 
  4. De scheidsrechterscommissie laat de leden tijdig weten wanneer zij als scheidsrechter ingepland staan om een wedstrijd te fluiten. Los daar van wordt van elk lid verwacht dat hij/zij wekelijks tijdig de website raadpleegt om te zien of hij/zij is aangewezen om een wedstrijd te fluiten. 
  5. Er vinden op zaterdag een groot aantal jeugdwedstrijden plaats. Om dit proces soepel te laten verlopen worden alle senioren en trimmers geacht meerdere malen per seizoen junioren te fluiten. 
  6. Een scheidsrechter dient zich tenminste 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd te melden en zijn/haar naam af te tekenen bij de wedstrijdtafel. 
  7. Spelers van de senioren teams fluiten op zondag indien voor de seniorenwedstrijden geen andere scheidsrechters gevonden kunnen worden.
  8. Het is de zorg en verantwoordelijkheid van de scheidsrechter om bij verhindering tijdig voor adequate (dat wil zeggen: tenminste van hetzelfde niveau) vervanging zorg te dragen en dit ruim voorafgaand aan de wedstrijd via de email aan de scheidsrechterscommissie door te geven. 
  9. Staat er op de site achter de wedstrijd die de scheidsrechter moet fluiten dat hij/zij begeleid wordt door een begeleider dan mag hij/zij niet ruilen want dan komt er een begeleider speciaal voor hem/haar naar de club. In geval van nood kan de scheidsrechter de begeleider zelf afbellen. Sancties bij te laat of niet verschijnen 
  10. Verschijnt een scheidsrechter te laat voor de wedstrijd die hij/zij moet fluiten, dan wordt dat genoteerd door de wedstrijdtafel. De scheidsrechterscommissie zal betrokkene voor één extra wedstrijd indelen om te fluiten, dag en tijd door de scheidsrechterscommissie te bepalen. 
  11. Indien een scheidsrechter niet verschijnt bij de wedstrijd waarvoor hij/zij is aangewezen, dan volgt een uitsluiting van het spelen van één of meerdere wedstrijden. 
  12. De voorzitter van de scheidsrechterscommissie zal de uitsluiting van het spelen van de wedstrijden meedelen aan de betrokken scheidsrechter en zijn/haar coach c.q. aanvoerder van de uitsluiting van het spelen van de wedstrijden op de hoogte stellen. 
  13. Tegen de beslissing tot uitsluiting van het spelen van een wedstrijd staat beroep open bij het bestuur. Dit beroep zal schriftelijk bij de secretaris van het bestuur ingediend moeten worden. De uitsluiting van spelen van een wedstrijd blijft van kracht tot het bestuur op het beroep heeft beslist. 
  14. De scheidsrechterscommissie en het bestuur zullen toezien op een strikte naleving van deze regeling, doch behouden zich het recht voor in incidentele gevallen daarvan af te wijken. 
  15. Indien een speler geblesseerd/langdurig ziek/zwanger is en daardoor niet kan hockeyen dient hij/zij dit tijdig door te geven aan de scheidsrechterscommissie. In dat geval word hij/zij gedurende de tijd dat hij/zij niet kan spelen ook niet opgesteld als scheidsrechter. Zodra er weer gehockeyd gaat worden geeft het lid dit zelf door aan de scheidsrechterscommissie en is de uitzonderingspositie voorbij. 
  16. Indien een scheidsrechter door welke oorzaak dan ook niet kan fluiten en hij/zij dit persoonlijk heeft besproken met de voorzitter van de scheidsrechterscommissie kan het zijn dat zij/hij toestemming geeft voor een tijdelijke/permanente vrijstelling van fluiten. 

De Scheidsrechterscommissie/Het Bestuur 

 Kort samengevat komt de scheidsrechtersregeling op het volgende neer. Deze informatie is ook van belang voor ouders en coaches. 
1. Te laat verschijnen voor een fluitbeurt: - één wedstrijd extra fluiten 
2. Niet verschijnen voor een fluitbeurt: - uitsluiting van spelen van een wedstrijd - één wedstrijd extra fluiten 
3. Tweede keer niet verschijnen voor een fluitbeurt - gesprek voorzitter scheidsrechterscommissie - uitsluiting van spelen van meerdere wedstrijden - één extra wedstrijd fluiten 
4. Niet verschijnen voor "sanctie fluitbeurt” - ter beoordeling van het bestuur Je bent verplicht om zelf de extra opgelegde wedstrijd(en) te fluiten en je kan je dus niet door iemand anders laten vervangen.